from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# Lemons were bought at Rs 60 a dozen and sold at the rate of Rs 40 per 10. Find the gain or loss per cent

**Solution:**

Cost Price(CP) of one lemon = 60/12 = Rs. 5/lemon

Selling Price(SP) of one lemon = 40/10 = Rs. 4/lemon

Loss Percent = [(Selling Price - Cost Price)/Cost price] 100 = [(4 - 5)/5] 100

Loss Percent = (1/5) 100 = 20%

**✦ Try This: **Lemons were bought at Rs 48 a dozen and sold at the rate of Rs 40 per 8. Find the gain or loss per cent.

Cost Price(CP) of one lemon = 48/12 = Rs. 4/lemon

Selling Price(SP) of one lemon = 40/8 = Rs. 5/lemon

Gain Percent = [(Selling Price - Cost Price)/Cost price] 100 = [(5 - 4)/4] 100

Gain Percent = (1/4) 100 = 25%

**☛ Also Check: **NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13

**NCERT Exemplar Class 8 Maths Chapter 10 Sample Problem 13**

## Lemons were bought at Rs 60 a dozen and sold at the rate of Rs 40 per 10. Find the gain or loss per cent

**Summary:**

Lemons were bought at Rs 60 a dozen and sold at the rate of Rs 40 per 10. The loss per cent is 20%

**☛ Related Questions:**

- In a scout camp, there is food provision for 300 cadets for 42 days. If 50 more persons join the cam . . . .
- If two cardboard boxes occupy 500 cubic centimetres space, then how much space is required to keep 2 . . . .
- Under the condition that the temperature remains constant, the volume of gas is inversely proportion . . . .

visual curriculum