# Given below is a pie chart showing the time spend by a group of 350 children in different games. Observe it and answer the questions that follow.

(a) How many children spend at least one hour in playing games?

(b) How many children spend more than 2 hours in playing games?

(c) How many children spend 3 or lesser hours in playing games?

(d) Which is greater — number of children who spend 2 hours or more per day or number of children who play for less than one hour?

**Solution:**

(a) From the pie chart, children playing at least 1 hour can be calculated as follows

Atleast 1 hour= total pie chart - less than 1 hour

= 100% - 6% = 94%

Now 94% of 350 = 94/100 * 350 = 329

Therefore, the number of children playing atleast 1 hour are 329

(b) Number of children spending more than 2 hours = 34% + 10% + 4% = 48%

Now 48/100 * 350 = 168

Therefore, the number of children playing more than 2 hours are 168.

(c) Number of children spending 3 or lesser hours are 100% - 14% = 86%

Now 86% *350 = 86/100 * 350 = 301

Therefore, number of children playing 3 or lesser hours are 301

(d) Number of children who play for less than one hour are 6% and number of children who play For 2 or more hours are 48% + 30% = 78%

Clearly, 78% of 350 is more than 6% of 350.

**✦ Try This:** Given below is a pie chart showing the time spend by a group of 350 children in different games. Observe it and answer the questions that follow.

(a) How many children spend one hour in playing games?

(b) How many children spend less than 2 hours in playing games?

(c) How many children spend 4 or lesser hours in playing games?

(d) Which is greater — number of children who spend 1 hours or more per day or number of children who play for less than one hour?

**☛ Also Check: ** NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5

**NCERT Exemplar Class 8 Maths Chapter 2 Problem 84**

## Given below is a pie chart showing the time spend by a group of 350 children in different games. Observe it and answer the questions that follow. (a) How many children spend at least one hour in playing games, (b) How many children spend more than 2 hours in playing games, (c) How many children spend 3 or lesser hours in playing games, (d) Which is greater — number of children who spend 2 hours or more per day or number of children who play for less than one hour

**Summary:**

(a) Therefore, the number of children playing atleast 1 hour are 329, (b) Therefore, number of children playing more than 2 hours are 168, (c) Therefore, number of children playing 3 or lesser hours are 301, (d) Clearly, 78% of 350 is more than 6% of 350.

**☛ Related Questions:**

- The pie chart on the right shows the result of a survey carried out to find the modes of travel used . . . .
- A dice is rolled once. What is the probability that the number on top will be (a) Odd, (b) Greater t . . . .
- Classify the following statements under appropriate headings. (a) Getting the sum of angles of a tri . . . .

visual curriculum