from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# Ashima sold two coolers for Rs 3,990 each. On selling one cooler she gained 5% and on selling the other she suffered a loss of 5%. Find her overall gain or loss % in whole transaction

**Solution:**

Selling Price of both coolers = Rs. 3990 each

Gain on selling cooler = 5%

Therefore cost price of the cooler = [100/105] × 3990 = Rs. 3800

Loss on selling the other cooler = 5%

Therefore the cost price of the other cooler = [100/95] × 3990 = Rs. 4200

Total Cost Price of both coolers = Rs. 3800 + Rs. 4200 = Rs. 8000

Total Selling Price of both coolers = Rs. 3990 + Rs. 3990 = Rs. 7980

Overall loss on sale of two coolers = Rs. 7980 - Rs. 8000 = Rs. 20

Loss% on the whole transaction = [20/8000] × 100 = 0.25%

**✦ Try This:** Ashima sold two coolers for Rs 4554 each. On selling one cooler she gained 10% and on selling the other she suffered a loss of 10%.Find her overall gain or loss % in whole transaction.

Selling Price of both coolers = Rs. 4554 each

Gain on selling cooler = 10%

Therefore cost price of the cooler = [100/110] × 4554 = Rs. 4140

Loss on selling the other cooler = 10%

Therefore the cost price of the other cooler = [100/90] × 4554 = Rs. 5060

Total Cost Price of both coolers = Rs. 4140 + Rs. 5060 = Rs. 9200

Total Selling Price of both coolers = Rs. 4554 + Rs. 4554 = Rs. 9108

Overall loss on sale of two coolers = Rs.9108 - Rs. 9200 = Rs. 92

Loss% on the whole transaction = [92/9200] × 100 = 1%

**☛ Also Check: **NCERT Solutions for Class 8 Maths

**NCERT Exemplar Class 8 Maths Chapter 9 Problem 96**

## Ashima sold two coolers for Rs 3,990 each. On selling one cooler she gained 5% and on selling the other she suffered a loss of 5%. Find her overall gain or loss % in whole transaction

**Summary:**

Ashima sold two coolers for Rs 3,990 each. On selling one cooler she gained 5% and on selling the other she suffered a loss of 5%.Her overall loss % in whole transaction 0.25%

**☛ Related Questions:**

- A lady buys some pencils for Rs 3 and an equal number for Rs 6. She sells them for Rs 7. Find her ga . . . .
- On selling a chair for Rs 736, a shopkeeper suffers a loss of 8%. At what price should he sell it so . . . .
- A dining table is purchased for Rs 3,200 and sold at a gain of 6%. If a customer pays sales tax at t . . . .

visual curriculum