from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# Narain bought 120 oranges at ₹4 each. He sold 60 % of the oranges at ₹5 each and the remaining at ₹3.50 each. His ________ is ________%. Fill in the blanks to make the statement true.

**Solution:**

Narain bought 120 oranges at ₹4 each. He sold 60 % of the oranges at ₹5 each and the remaining at ₹3.50 each. His ________ is ________%.

We have to fill in the blanks to make the statement true.

According to the question,

__CP__ of 1 oranges = ₹4

CP of 120 oranges = 4 ×120 = ₹480

60% of 120 = (60/100) 120

= 6 12

= 72

__SP__ of 72 oranges = 5 × 72 = ₹360

Remaining oranges = 120 - 72 = 48

SP of 48 oranges = 3.50 × 48 = ₹168

SP of 120 oranges = 360 + 168 = ₹528

Since SP > CP, it is __profit__

We know, Profit = SP - CP

= 528 - 480

Profit = ₹48

We know, Profit% = Profit/CP × 100

= 48/480 × 100

= 4800/480

= 10%

Therefore, the profit is 10%

**✦ Try This: **Ramesh bought 100 apples at ₹5 each. He sold 70 % of the oranges at ₹7 each and the remaining at ₹8 each. His ________ is ________%. Fill in the blanks to make the statement true.

**☛ Also Check: **NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8

**NCERT Exemplar Class 7 Maths Chapter 7 Problem 45**

## Narain bought 120 oranges at ₹4 each. He sold 60 % of the oranges at ₹5 each and the remaining at ₹3.50 each. His ________ is ________%. Fill in the blanks to make the statement true

**Summary:**

Narain bought 120 oranges at ₹4 each. He sold 60 % of the oranges at ₹5 each and the remaining at ₹3.50 each. His profit is 10%.

**☛ Related Questions:**

- A fruit seller purchased 20 kg of apples at ₹50 per kg. Out of these, 5% of the apples were found to . . . .
- Interest on ₹3000 at 10% per annum for a period of 3 years is ________. Fill in the blanks to make t . . . .
- Amount obtained by depositing ₹20,000 at 8 % per annum for six months is ________. Fill in the blank . . . .

visual curriculum