from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# A shopkeeper was selling all his items at 25% discount. During the off season, he offered 30% discount over and above the existing discount. If Pragya bought a skirt which was marked for Rs 1,200, how much did she pay for it

**Solution:**

Since the marked price is Rs. 1200 and first discount is 25% the discounted price is,

Discount = Discount% × 1200

Discount = (25/100) × 1200 = Rs. 300

Discounted Price = Rs. 1200 - Rs. 300 = Rs. 900

The shopkeeper gives another discount of 30% as an off season offer on the new marked price of Rs. 900

Discount = Discount% × 900

Discount = (30/100) × 900 = Rs. 270

Discounted Price = Rs. 900- Rs. 270 = Rs. 630

Hence Pragya Pays Rs. 630 for the skirt.

**✦ ****Try This: **A shopkeeper was selling all his items at 20% discount. During the off season, he offered 25% discount over and above the existing discount. If Pragya bought a skirt which was marked for Rs 1,600, how much did she pay for it?

Since the marked price is Rs. 1600 and first discount is 20% the discounted price is,

Discount = Discount% × 1600

Discount = 20/100) × 1600 = Rs. 320

Discounted Price = Rs. 1600 - Rs. 320 = Rs. 1280

The shopkeeper gives another discount of 30% as an off season offer on the new marked price of Rs. 1280

Discount = Discount% × 1280

Discount = (25/100) × 1280 = Rs. 320

Discounted Price = Rs.1280 - Rs. 320 = Rs. 960

Hence Pragya Pays Rs. 960 for the skirt.

**☛ Also Check: **NCERT Solutions for Class 8 Maths

**NCERT Exemplar Class 8 Maths Chapter 9 Problem 87**

## A shopkeeper was selling all his items at 25% discount. During the off season, he offered 30% discount over and above the existing discount. If Pragya bought a skirt which was marked for Rs 1,200, how much did she pay for it

**Summary:**

A shopkeeper was selling all his items at 25% discount. During the off season, he offered 30% discount over and above the existing discount. Pragya bought a skirt which was marked for Rs 1,200 and she paid Rs. 630 after the two discounts

**☛ Related Questions:**

- Ayesha announced a festival discount of 25% on all the items in her mobile phone shop. Ramandeep bou . . . .
- Find the difference between Compound Interest and Simple Interest on Rs 45,000 at 12% per annum for . . . .
- A new computer costs Rs 1,00,000. The depreciation of computers is very high as new models with bett . . . .

visual curriculum