from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# Brinda purchased 18 coats at the rate of Rs 1,500 each and sold them at a profit of 6%. If customer is to pay sales tax at the rate of 4%, how much will one coat cost to the customer and what will be the total profit earned by Brinda after selling all coats

**Solution:**

Purchase Price of each coat = Rs. 1500

Selling Price (SP) of each coat @ 6% profit = Rs.(106/100) × 1,500 = Rs. 1590

Cost of one coat to customer = Rs. 1590 + (4/100) × 1590 = Rs. 1653.60

The Profit earned by Brinda per coat = (Rs. 1590 - Rs. 1500) = Rs. 90

Profit earned after selling all 18 coats = Rs. 18 × 90 = Rs. 1620

**✦ Try This: **Brinda purchased 20 coats at the rate of Rs 1,200 each and sold them at a profit of 8%. If customer is to pay sales tax at the rate of 5%, how much will one coat cost to the customer and what will be the total profit earned by Brinda after selling all coats?

Purchase Price of each coat = Rs. 1,200

Selling Price (SP) of each coat @ 8% profit = Rs.(108/100) × 1,200 = Rs. 1296

Cost of one coat to customer = Rs. 1296 + (5/100) × 1296 = Rs. 1296 + Rs.64.80

= Rs. 1360.80

The Profit earned by Brinda per coat = (Rs. 1296 - Rs. 1200) = Rs. 96

Profit earned after selling all 18 coats = Rs. 20 × 96 = Rs. 1920

**☛ Also Check: **NCERT Solutions for Class 8 Maths

**NCERT Exemplar Class 8 Maths Chapter 9 Problem 103**

## Brinda purchased 18 coats at the rate of Rs 1,500 each and sold them at a profit of 6%. If customer is to pay sales tax at the rate of 4%, how much will one coat cost to the customer and what will be the total profit earned by Brinda after selling all coats

**Summary:**

Brinda purchased 18 coats at the rate of Rs 1,500 each and sold them at a profit of 6%. If customer is to pay sales tax at the rate of 4%, then one coat will Cost Rs. 1360.80 to the customer and the total profit earned by Brinda after selling all coats will be Rs. 1620

**☛ Related Questions:**

- Rahim borrowed Rs 10,24,000 from a bank for one year. If the bank charges interest of 5% per annum, . . . .
- The following items are purchased from showroom T-Shirt worth Rs 1200, Jeans worth Rs 1000, 2 Skirts . . . .
- The food labels given below give information about 2 types of soup: cream of tomato and sweet corn. . . . .

visual curriculum