from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# An auto rickshaw takes 3 hours to cover a distance of 36 km. If its speed is increased by 4 km/h, the time taken by it to cover the same distance is __________.

**Solution:**

Time(T) taken by auto to cover a distance of 36 Km = 3 hours

Distance (D) covered in 3 hours = 36 Km

Speed(S) of the auto rickshaw = 36/3 = 12 km/hour

If the speed increased by 4 km/hour then the new speed is:

New Speed(S) = 12 + 4 = 16 km/hour

Time (T) taken to cover same distance = 36/16 = 2.25 hours = 2 hours 15 minutes

**✦ Try This: **An auto rickshaw takes 2 hours to cover a distance of 48 km. If its speed is increased by 6 km/h, the time taken by it to cover the same distance is __________.

Time(T) taken by auto to cover a distance of 48 Km = 2 hours

Distance (D) covered in 2 hours = 48 Km

Speed(S) of the auto rickshaw = 48/2 = 24 km/hour

If the speed increased by 6 km/hour then the new speed is:

New Speed(S) = 24 + 6 = 30 km/hour

Time (T) taken to cover same distance = 48/30 = 1.6 hours or 1 hours 36 minutes

**☛ Also Check: **NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13

**NCERT Exemplar Class 8 Maths Chapter 10 Problem 35**

## An auto rickshaw takes 3 hours to cover a distance of 36 km. If its speed is increased by 4 km/h, the time taken by it to cover the same distance is __________.

**Summary:**

An auto rickshaw takes 3 hours to cover a distance of 36 km. If its speed is increased by 4 km/h, the time taken by it to cover the same distance is __2.25 hours or 2 hours 15 minutes__

**☛ Related Questions:**

visual curriculum