Learn Ncert All Solutions

from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# If the cost of 10 pencils is Rs 90, then the cost of 19 pencils is Rs 171. Is the following statement true or false

**Solution:**

If cost of 10 pencils is Rs. 90 then,

Cost of one pencil = Rs. 90/10 = Rs. 9

Therefore cost of 19 pencils is

= Rs. 9 × 19 = Rs. 171

Hence the statement is __True.__

**✦ Try This: **If the cost of 12 pencils is Rs 96, then the cost of 18 pencils is Rs 154.

If cost of 12 pencils is Rs. 96 then,

Cost of one pencil = Rs. 96/12 = Rs. 8

Therefore cost of 18 pencils is

= Rs. 8 × 18 = Rs. 144

Hence the statement is __False.__

**☛ Also Check: **NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13

**NCERT Exemplar Class 8 Maths Chapter 10 Sample Problem 8**

## If the cost of 10 pencils is Rs 90, then the cost of 19 pencils is Rs 171. Is the following statement true or false

**Summary:**

If the cost of 10 pencils is Rs 90, then the cost of 19 pencils is Rs 171 is a __True __statement

**☛ Related Questions:**

- If 5 persons can finish a job in 10 days then one person will finish it in 2 days. Is the following . . . .
- In a scout camp, there is food provision for 300 cadets for 42 days. If 50 more persons join the cam . . . .
- If two cardboard boxes occupy 500 cubic centimetres space, then how much space is required to keep 2 . . . .

Math worksheets and

visual curriculum

visual curriculum