from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# Which of the following vary inversely with each other

(a) speed and distance covered

(b) distance covered and taxi fare

(c) distance travelled and time taken

(d) speed and time taken

**Solution:**

The variables which vary inversely with each other is speed and time taken. If speed is more time taken is less.

Time = Distance/Speed

The above relation shows that time taken is inversely proportional to speed.

If time is T and S is speed then,

TS = K (Here the proportionality constant k is the distance covered)

**✦ Try This: **How much less time is taken to cover a distance of 780 Km if the speed of the car increases from 52Km/h to 65 km/h?

Distance Covered = 780 Km

Time taken to cover with an average speed of 52 km/h = 780/52 = 15 hours

Time taken to cover with an average speed of 65 km/h = 780/65 = 12 hours

Hence by travelling at an average speed of 65km/h the time taken to travel reduces by 15 - 12 = 3 hours

**☛ Also Check: **NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13

**NCERT Exemplar Class 8 Maths Chapter 10 Problem 9**

## Which of the following vary inversely with each other (a) speed and distance covered, (b) distance covered and taxi fare, (c) distance travelled and time taken, (d) speed and time taken

**Summary:**

Speed and time taken are inversely proportional to each other

**☛ Related Questions:**

- Both x and y are in direct proportion, then 1/x and 1/y are (a) in indirect proportion, (b) in inver . . . .
- Meenakshee cycles to her school at an average speed of 12 km/h and takes 20 minutes to reach her sch . . . .
- 100 persons had food provision for 24 days. If 20 persons left the place, the provision will last f . . . .

visual curriculum