from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# A store is having a 25% discount sale. Sheela has a Rs 50 gift voucher and wants to use it to buy a board game marked for Rs 320. She is not sure how to calculate the concession she will get. The sales clerk has suggested two ways to calculate the amount payable

- Method 1: Subtract Rs 50 from the price and take 25% off the resulting price

- Method 2: Take 25% off the original price and then subtract Rs 50

a. Do you think both the methods will give the same result? If not, predict which method will be beneficial for her

b. For each method, calculate the amount Sheela would have to pay. Show your work

c. Which method do you think stores actually use? Why

**Solution:**

__Method 1__

Marked Price(MP) = Rs. 320

Taking From Rs. 50 from the marked Price we get the new price = Rs. 320 - Rs. 50 = Rs. 270

Discount = Discount % × New Price = 25% × 270 = Rs. 67.50

Amount Payable by Sheela = Rs. 270 - Rs. 67.50 = Rs. 202.50

__Method 2__

Marked Price(MP) = Rs. 320

Discount = Discount % × MP = 25% × 320 = Rs. 80

Discounted Price = Rs. 320 - Rs. 80 = Rs. 240

Then Using the Gift Voucher of Rs. 50 we get the amount Payable by sheela as = Rs. 240 - Rs. 50 = Rs. 190

The stores will use Method 1

**✦ Try This: **A store is having a 20% discount sale. Sheela has a Rs 50 gift voucher and wants to use it to buy a board game marked for Rs 480. She is not sure how to calculate the concession she will get. The sales clerk has suggested two ways to calculate the amount payable.

- Method 1: Subtract Rs 120 from the price and take 20% off the resulting price.

- Method 2: Take 20% off the original price and then subtract Rs 100.

1. Do you think both the methods will give the same result? If not, predict which method will be beneficial for her.

2. For each method, calculate the amount Sheela would have to pay. Show your work.

3. Which method do you think stores actually use? Why?

__Method 1__

Marked Price(MP) = Rs. 480

Taking From Rs. 120 from the marked Price we get the new price = Rs. 480 - Rs.120 = Rs. 360

Discount = Discount % × New Price = 20% × 360 = Rs. 72.00

Amount Payable by Sheela = Rs. 360 - Rs. 72 = Rs. 288.00

__Method 2__

Marked Price(MP) = Rs. 480

Discount = Discount % × MP = 20% × 480 = Rs. 96

Discounted Price = Rs. 480 - Rs.96 = Rs. 384

Then Using the Gift Voucher of Rs. 50 we get the amount Payable by sheela as = Rs. 384 - Rs. 120 = Rs. 264.00

The stores will use Method 1

**☛ Also Check: **NCERT Solutions for Class 8 Maths

**NCERT Exemplar Class 8 Maths Chapter 9 Problem 110**

## A store is having a 25% discount sale. Sheela has a Rs 50 gift voucher and wants to use it to buy a board game marked for Rs 320. She is not sure how to calculate the concession she will get. The sales clerk has suggested two ways to calculate the amount payable - Method 1: Subtract Rs 50 from the price and take 25% off the resulting price - Method 2: Take 25% off the original price and then subtract Rs 50, a. Do you think both the methods will give the same result? If not, predict which method will be beneficial for her, b. For each method, calculate the amount Sheela would have to pay. Show your work, c. Which method do you think stores actually use? Why

**Summary:**

a.The two methods do not give the same result. Method 1 will be beneficial for her, b. Sheela will have to pay Rs. 202.50 if Method 1 is used and Rs. 190 if method 2 is used, c. Stores will use method 1 because they will get more by selling at Rs. 202.50

**☛ Related Questions:**

- Living on your own: Sanjay is looking for a one-bedroom apartment on rent. At Neelgiri apartments, r . . . .
- For an amount, explain why, a 20% increase followed by a 20% decrease is less than the original amou . . . .
- Sunscreens block harmful ultraviolet (UV) rays produced by the sun. Each sunscreen has a Sun Protect . . . .

visual curriculum