from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# By travelling at a speed of 48 kilometres per hour, a car can finish a certain journey in 10 hours. To cover the same distance in 8 hours, the speed of the car should be

(a) 60 km/h

(b) 80 km/h

(c) 30 km/h

(d) 40 km/h

**Solution:**

Speed of the car = 48 Km/h

Distance covered in 10 hours = Speed × time = 48 × 10 = 480 Km

If the same distance is to be covered in 8 hours the required speed will be:

Speed = Distance/Time = 480/8 = 60 Km/h

**✦ Try This: **By travelling at a speed of 54 kilometres per hour, a car can finish a certain journey in 12 hours. To cover the same distance in 9 hours, the speed of the car should be (a) 63 km/h, (b) 81 km/h, (c) 72 km/h, (d) 90 km/h

Speed of the car = 54 Km/h

Distance covered in 12 hours = Speed × time = 54 × 12 = 648 Km

If the same distance is to be covered in 9 hours the required speed will be:

Speed = Distance/Time = 648/9 = 72 Km/h

**☛ Also Check: **NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13

**NCERT Exemplar Class 8 Maths Chapter 10 Problem 6**

## By travelling at a speed of 48 kilometres per hour, a car can finish a certain journey in 10 hours. To cover the same distance in 8 hours, the speed of the car should be (a) 60 km/h, (b) 80 km/h, (c) 30 km/h, (d) 40 km/h

**Summary:**

By travelling at a speed of 48 kilometres per hour, a car can finish a certain journey in 10 hours. To cover the same distance in 8 hours, the speed of the car should be 60 km/h

**☛ Related Questions:**

visual curriculum