from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# Lemons were bought at Rs 48 per dozen and sold at the rate of Rs 40 per 10. Find the gain or loss per cent

**Solution:**

Cost Price(CP) of one lemon = Rs. 48/12 = Rs. 4/lemon

Selling Price(SP) of one lemon = Rs. 40/10 = Rs. 4.00/lemon

Profit/Gain = Rs. 4.00 - Rs. 4.00 = Rs. 0.00

Profit/Gain% =[ Profit/CP] × 100

Profit/Gain% = [0/4] × 100 = 0%

Therefore no loss no gain

**✦ ****Try This: **Lemons were bought at Rs 60 per dozen and sold at the rate of Rs 42 per 6. Find the gain or loss per cent.

Cost Price(CP) of one lemon = Rs. 60/12 = Rs.5/lemon

Selling Price(SP) of one lemon = Rs. 42/6 = Rs. 7.00/lemon

Profit/Gain = Rs. 7.00 - Rs. 5.00 = Rs. 2.00

Profit/Gain% =[ Profit/CP] × 100

Profit/Gain% = [2.0/5.] × 100 = 40%

**☛ Also Check: **NCERT Solutions for Class 8 Maths

**NCERT Exemplar Class 8 Maths Chapter 9 Problem 92**

## Lemons were bought at Rs 48 per dozen and sold at the rate of Rs 40 per 10. Find the gain or loss per cent

**Summary:**

Lemons were bought at Rs 48 per dozen and sold at the rate of Rs 40 per 10. The gain percent is 20%

**☛ Related Questions:**

- If the price of petrol, diesel and LPG is slashed as follows: Fuel Old prices/ New price/ % Decrease . . . .
- What is the percentage increase or decrease in the number of seats won by A, B, C and D in the gener . . . .
- How much more per cent seats were won by X as compared to Y in Assembly Election in the state based . . . .

visual curriculum