from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# Lemons were bought at Rs 60 a dozen and sold at the rate of Rs 40 per 10. Find the gain or loss percent

**Solution:**

Lemons were bought at Rs. 60 a dozen which implies Rs. 60 for 12 lemons.

The Cost price (C.P.) can be expressed per lemon as shown below:

C.P. = 60/12 = Rs. 5 per lemon

The selling price is calculated as :

Selling price(S.P.) = 40/10 = Rs. 4 per lemon

The gain or loss percent is calculated as:

S.P. of One lemon - C.P. of one lemon

= Rs 4 - Rs. 5

= Loss of Rs 1 per lemon

The loss percent per lemon is therefore equal to:

Loss % = (Loss/C.P.) × 100

= (1/5) × 100

= 20%

**✦ ****Try this: **Lemons were bought at Rs 72 a dozen and sold at the rate of Rs 30 per 6. Find the gain or loss percent.

Lemons were bought at Rs. 72 a dozen which implies Rs. 60 for 12 lemons.

The Cost price (C.P.) can be expressed per lemon as shown below:

C.P. = 72/12 = Rs.6 per lemon

The selling price is calculated as :

Selling price(S.P.) = 30/6 = Rs. 5 per lemon

The gain or loss percent is calculated as:

S.P. of One lemon - C.P. of one lemon

= Rs 5 - Rs. 6

= Loss of Rs 1 per lemon

The loss percent per lemon is therefore equal to:

Loss % = (Loss/C.P.) × 100

= (1/6) × 100

= 16 ⅔ %

**☛ Also Check: **NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8

**NCERT Exemplar Class 8 Maths Chapter 9 Sample Problem 15**

## Lemons were bought at Rs 60 a dozen and sold at the rate of Rs 40 per 10. Find the gain or loss percent

**Summary:**

By buying lemons at Rs 60 a dozen and selling at the rate of Rs 40 per 10 means a loss percentage of 20%

**☛ Related Questions:**

- Suppose for the principal P, rate R% and time T, the simple interest is S and compound interest is C . . . .
- Suppose a certain sum doubles in 2 years at r% rate of simple interest per annum or at R% rate of in . . . .
- The compound interest on Rs 50,000 at 4% per annum for 2 years compounded annually is (a) Rs 4,000, . . . .

visual curriculum