from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# Ravi purchased 5 kg 400 g rice, 2 kg 20 g sugar and 10 kg 850g flour. Find the total weight of his purchases

**Solution:**

We use the concepts of decimals, unit conversion and addition to find out how far is Sunita’s school from her residence.

We know that,

Weight of rice purchased by Ravi = 5 kg 400 g

Since 1000 g = 1 kg,

400 g = 400/1000 kg = 0.4 kg

Therefore, weight of rice purchased by Ravi = 5 kg + 0.4 kg = 5.4 kg

Weight of sugar purchased by Ravi = 2 kg 20 g

Since 1000 g = 1 kg,

20 g = 20/1000 kg = 0.02 kg

Therefore, weight of sugar purchased by Ravi = 2 kg + 0.02 kg = 2.02 kg

Weight of flour purchased by Ravi = 10 kg 850 g

Since 1000 g = 1 kg,

850 g = 850/1000 kg = 0.85 kg

Therefore, weight of flour purchased by Ravi = 10 kg + 0.85 kg = 10.85 kg

We know that the total weight of Ravi’s purchases = Weight of rice purchased by Ravi + Weight of sugar purchased by Ravi + Weight of flour purchased by Ravi

= 5.4 kg + 2.002 kg + 10.85 kg

= 18.270 kg

Therefore, the total weight of Ravi’s purchases is 18.270 kg.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Exercise 8.5 Question 7

## Ravi purchased 5 kg 400 g rice, 2 kg 20 g sugar and 10 kg 850g flour. Find the total weight of his purchases

**Summary: **

Using the concepts of decimals, unit conversion and addition, it can be concluded that the total weight of Ravi’s purchases in school is 18.270 kg.

**☛ Related Questions:**

- Find The Sum In Each Of The Following A 0007 85 3008 B 15 0632 138 C 27076 055 0004 D 2565 9005 37 E 075 10425 2 F 28069 252 38
- Rashid Spent Inr3575 For Maths Book And Inr3260 For Science Book Find The Total Amount Spent By Rashid
- Radhikas Mother Gave Her Inr1050 And Her Father Gave Her Inr1580 Find The Total Amount Given To Radhika By The Parents
- Nasreen Bought 3 M 20 Cm Cloth For Her Shirt And 2 M 5 Cm Cloth For Her Trouser Find The Total Length Of Cloth Bought By Her

visual curriculum