Math Puzzles

Puzzle time! Can you solve these logical puzzles?

22.2k views

January 15, 2021

Reading Time: 3 minutes

Introduction

Hello readers! Today we have brought you some logical reasoning questions for class 6. These math puzzles for class 6 with answers are part of a special content built to help kids develop critical thinking and logical reasoning.

Logical Reasoning Questions help the child to analyze the information provided, boost confidence in a child, and enhance their spatial skills. Math puzzles for class 6 help students to think out of the box and lead to Creative thinking which often helps to find the solution to daily life problems.

Puzzle time! Can you solve these logical puzzles?-PDF

Math puzzles for class 6 help kids develop critical thinking and logical reasoning. Also, help students to think out of the box and lead to Creative thinking. Here is a downloadable PDF to explore more.

📥 Puzzle time! Can you solve these logical puzzles?-PDF

Download

A person looking at the board and thinking logically to solve the puzzle

Also read:


Some Tips To Solve Math Puzzle Questions

To solve such puzzles, the person must find a solution that satisfies the given conditions. It is advised to proceed stepwise in the following way: 

  • Break the puzzle
  • Interpret the meaning
  • Collect direct information
  • Arrange it in a tabular form
  • Some facts can be found from indirect information
  • Review all the possibilities

You will reach the final answer after following the above points.


Logical Reasoning Puzzles for Grade 6

1) After 19 years the combined ages of my three brothers will be 94. What will it be after nine years?

Answer:  

Combined age in 9 years will 94 – (3 x (13 – 9))
94 – 12 = 82

The combined age of three brothers = 82 years

2) Today is Thursday. I came home from a trip 3 days before the day after last Monday. How many days have I been home?

Answer: 

The day after last Monday was Tuesday. If I came home 3 days before that, I came home on Saturday, Sunday, Monday, Tuesday, Wednesday, and Thursday=6 days.

 I have been home for 6 days.

3)  I am a three-digit number. My second digit is 4 times bigger than my third digit. My first digit is 3 less than my second digit. Who am I?

Answer: 

141

4)  I add five to nine and get two. The answer is correct, but how?

Answer: 

When it is 9 AM, add 5 hours to it and you will get 2 PM.

5)  In a car factory, 6 machines can make 6 wheels in 6 minutes. How long will it take 30 machines to make 30 wheels?

Answer: 

If 6 machines can make 6 wheels in 6 minutes it means each of the machines can make 1 wheel in 6 minutes. 
If you now consider 30 machines, and we know each of these 30 machines can make 1 wheel in 6 minutes, which means all 30 machines will make 30 wheels in 6 minutes.

30 machines will make 30 wheels in 6 minutes.

6)  Sameer is 8 years old. His mother is 24 years older than him. In how many years will Sameer’s mother be three times as old as Sameer?

Answer: 

4 years

7) Two people played five hands of chess. Both of them won the same number of games and there was no draw. How is this possible? 

Answer: 

This is only possible if they played with other people.

8) You bury me when I'm alive; you dig me up when I die. What am I?

Answer: 

I'm a Plant.

9) What can u catch but not throw?

Answer: 

A Cold.

10)  Peter's father has five sons. The names of four sons are Meme, Mimi, Mama, and Mumu respectively. What is the name of the fifth son? 

Answer: 

Peter's father has five children and four of them have already been named above.

The fifth son is Peter himself.

 

Some more puzzles from Cuemath are available in the below link:

Enjoy solving the puzzles and explore more on our website!


Summary

Exploring our range of math puzzles with answers for grade 6 will help your kid apply and practice math skills to solve logical reasoning questions.

Puzzles challenge students to understand the structure and apply logical thinking skills to new problems. Also, math games can help students build a basic understanding of essential math concepts, and as another study shows, they can also help them retain concepts longer.

Logical reasoning questions for class 6 will improve your child’s mental ability and the logical side of his/her brain, and will also help in all competitive exams like UPSC, NEET, JEE, etc.

So keep solving Math Puzzles and learn maths in a fun way!


About Cuemath

Cuemath, a student-friendly mathematics and coding platform, conducts regular Online Live Classes for academics and skill-development, and their Mental Math App, on both iOS and Android, is a one-stop solution for kids to develop multiple skills.Understand the Cuemath Fee structure and sign up for a free trial.


External References

For more brain-tickling fun math puzzles, check out the below links from other websites:

Logic puzzles-mathisfun

Math puzzles-hitsbulleye

Logic number puzzle-brainfans.com


Related Articles
Award-winning math curriculum, FREE for a year
Get access to unlimited practice material, gamified puzzles and grade-wise worksheets
Learn More About Cuemath