from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# A lady bought an air-conditioner for Rs 15,200 and spent Rs 300 and Rs 500 on its transportation and repair respectively. At what price should she sell it to make a gain of 15%

**Solution:**

Cost Price of an air-conditioner = Rs. 15,200

Transportation Charges = Rs. 300

Repair Charges = Rs. 500

Transportation Charges + Repair Charges = Rs. 300 + Rs. 500 = Rs. 800

Final Cost Price (CP) of the air-conditioner = Rs. 15,200 + Rs. 800 = Rs. 16,000

Selling Price(SP) to make a gain of 15% = Rs. (115/100) × 16,000 = Rs. 18,400

**✦ Try This: **A lady bought an air-conditioner for Rs 17,200 and spent Rs 400 and Rs.600 on its transportation and repair respectively. At what price should she sell it to make a gain of 18%?

Cost Price of an air-conditioner = Rs. 17,200

Transportation Charges = Rs. 400

Repair Charges = Rs. 600

Transportation Charges + Repair Charges = Rs. 400 + Rs. 600 = Rs.1,000

Final Cost Price (CP) of the air-conditioner = Rs. 17,200 + Rs. 1,000 = Rs. 18,200

Selling Price(SP) to make a gain of 15% = Rs. (115/100) × 18,200 = Rs. 20,930

**☛ Also Check: **NCERT Solutions for Class 8 Maths

**NCERT Exemplar Class 8 Maths Chapter 9 Problem 101**

## A lady bought an air-conditioner for Rs 15,200 and spent Rs 300 and Rs 500 on its transportation and repair respectively. At what price should she sell it to make a gain of 15%

**Summary:**

A lady bought an air-conditioner for Rs 15,200 and spent Rs 300 and Rs 500 on its transportation and repair respectively. The price at which she should sell to make a gain of 15% is Rs. 18400

**☛ Related Questions:**

- What price should a shopkeeper mark on an article that costs him Rs 600 to gain 20%, after allowing . . . .
- Brinda purchased 18 coats at the rate of Rs 1,500 each and sold them at a profit of 6%. If customer . . . .
- Rahim borrowed Rs 10,24,000 from a bank for one year. If the bank charges interest of 5% per annum, . . . .

visual curriculum