from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# Avinash bought an electric iron for Rs 900 and sold it at a gain of 10%. He sold another electric iron at 5% loss which was bought Rs 1200. On the transaction he has a

(a) Profit of Rs 75

(b) Loss of Rs 75

(c) Profit of Rs 30

(d) Loss of Rs 30

**Solution:**

The Cost Price (CP) of first electric iron = Rs. 900

Since Avinash sells it at a profit/gain of 10%, the Selling Price (SP) will be:

SP = (110/100) × 900

= Rs. 990

The Selling price of the other iron bought by avinash at Rs. 1200 will be

SP = (95/100) × 1200(Since Avinash sells it at a loss of 5%)

= Rs. 1140

The total amount Avinash receives (Selling price) by selling the two irons is:

= Rs. 990 + Rs. 1140 = Rs. 2130

The total cost price of both the irons = Rs. 900 + Rs. 1200 = Rs. 2100

Hence Avinash makes a profit on the transactions of:

Profit = Rs. 2130 - Rs. 2100 = Rs. 30

**✦ ****Try this:** Avinash bought an electric iron for Rs 1000 and sold it at a gain of 12%. He sold another electric iron at 6% loss which was bought at Rs 900. On the transaction he makes a profit/loss of:

The Cost Price (CP) of first electric iron = Rs. 1000

Since Avinash sells it at a profit/gain of 10%, the Selling Price (SP) will be:

SP = (112/100) × 1000

= Rs. 1120

The Selling price of the other iron bought by avinash at Rs. 900 will be

SP = (94/100) × 900 (Since Avinash sells it at a loss of 6%)

= Rs. 846

The total amount Avinash receives (Selling Price) by selling the two irons is:

= Rs. 1120 + Rs. 846 = Rs. 1966

The total cost price of both the irons = Rs. 1200 + Rs. 900 = Rs. 2100

Hence Avinash makes a loss on the transactions of:

Profit = Rs. 2100 - Rs. 1966 = Rs. 134

**☛ Also Check: **NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8

**NCERT Exemplar Class 8 Maths Chapter 9 Problem 17**

## Avinash bought an electric iron for Rs 900 and sold it at a gain of 10%. He sold another electric iron at 5% loss which was bought Rs 1200. On the transaction he has a (a) Profit of Rs 75, (b) Loss of Rs 75, (c) Profit of Rs 30, (d) Loss of Rs 30

**Summary:**

Avinash bought an electric iron for Rs 900 and sold it at a gain of 10%. He sold another electric iron at 5% loss which was bought at Rs 1200. On the transaction he has a profit of Rs. 30

**☛ Related Questions:**

visual curriculum