from a handpicked tutor in LIVE 1-to-1 classes

# During a sale, a shop offered a discount of 10% on the marked price of all the items. What would a customer have to pay for a pair of jeans marked at ₹ 1450 and two shirts marked at ₹ 850 each?

**Solution:**

Discount percentage = 10%

The marked price of a pair of jeans = ₹ 1450

Marked Price of a shirt = ₹ 850

(i) M.P. of a pair of jeans = C.P. of two jeans - Discount

(ii) M.P. of a shirt = C.P. of two shirts - Discount

Adding (i) and (ii) will give the amount he has to pay.

M.P of a pair of jeans = 1450

M.P of 2 shirts = 850 × 2 = 1700

Total M.P. = 1450 + 1700 = 3150

Discount on Total M.P =10% of 3150

= (10/100) × 3150

= 315

The amount customer has to pay is = Total M.P - Discount on total M.p

= 3150 - 315 = ₹ 2835

**☛ Check: **NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8

**Video Solution:**

## During a sale, a shop offered a discount of 10% on the marked price of all the items. What would a customer have to pay for a pair of jeans marked at ₹ 1450 and two shirts marked at ₹ 850 each?

NCERT Solutions Class 8 Maths Chapter 8 Exercise 8.2 Question 6

**Summary:**

During a sale, a shop offered a discount of 10% on the marked price of all the items. If a pair of jeans is marked at ₹ 1450 and two shirts are marked at ₹ 850 each, the customer would have to pay ₹ 2835.

**☛ Related Questions:**

- A milkman sold two of his buffaloes for ₹ 20,000 each. On one he made a gain of 5% and on the other a loss of 10%. Find his overall gain or loss. (Hint: Find CP of each).
- The price of a TV is ₹ 13,000. The sales tax charged on it is at the rate of 12%. Find the amount that Vinod will have to pay if he buys it.
- Arun bought a pair of skates at a sale where the discount given was 20%. If the amount he pays is ₹ 1,600 find the marked price.
- I purchased a hairdryer for ₹ 5,400 including 8% VAT. Find the price before VAT was added.

visual curriculum